Rara makuleringar

Posten makulerar frimärken för att göra dem värdelösa. Gott så.  
Stundtals blir dock utfallet det motsatta
.

Om stämplade Värnamomärken

De är högst ett par hundra. 
Inte fler än att de skulle kunna gå att hålla reda på. 
Men hur ser varje enskilt exemplar ut? 
Här kan du se ett antal stämplade Värnamomärken samlade på ett ställe. Sådana som bjudits ut under årtiondena. Men några fattas. 
Har du koll på något exemplar som inte finns med här?

Så här är vi vana att se dem, ofta utbjudna tillsammans, för det mesta på klipp. Med normalstämpel 33 eller 58 i varianter. Trollhättans Filatelistförening bjöd ut dessa båda på hösten 2011. Två exemplar som inte synts på marknaden på många decennier.

Enligt Facit med flera källor skall 1.982 exemplar av vardera valören finnas bevarade. En minoritet av dessa har stämplats. I menyn här uppe kan du klicka för att studera de stämplade Värnamomärken som offentliggjorts genom decennierna. De är samlade efter valör och stämpeltyp. 

Men det var såhär det började:

Ur tidskriften Filatelia år 1918. Sedan detta skrevs har märkena uppnått närmast mytisk status. Artikelns formulering att kartor blivit utsända ”av misstag” har följts av långdragna debatter om osunda påtryckningar, utpressning, äkthetstvivel och krav på svartlistning. Fällande domar i bedrägerimål har utdelats. Kvar står att märkena har en marknad och att de kontinuerligt finner köpare. Sverige är därmed ett av världens svåraste länder att samla för den som vill äga en komplett stämplad samling, innefattande 1910-talets medaljongserie, i artikeln kallad ”Gustafs-typen”. För vem vet hur många av de 1982 stycken märkena av vardera valören som befinns stämplade?
Det torde vara ostridigt att det finns märken som använts korrekt, i den meningen att de använts som giltigt porto på äktgångna försändelser under rimlig kurseringstid. Det torde också vara ostridigt att motsatsen föreligger. Såväl domstolsutslag som bland annat Sten Sesös utredningar ger tydliga besked om detta.

Men hur skall vi samlare ställa oss till dessa mytiska väsen? Skall vi erkänna att vi tvingas ha luckor i vår Sverige-samling eller skall vi neka dessa ”missfoster” en berättigad plats? Vad vi än intar för ståndpunkt finner märkena konstant sin marknad, och detta snarast oavsett hur ”äkta” de kan anses.
På denna ”blogg” finns de stämplade Värnamomärken presenterade som utbjudits till försäljning, från tidigaste tid till nutid, presenterade på ett ställe. Möjligen har det aldrig gjorts tidigare. Och alls icke på nätet. Stort tack till personalen på Postmuseums bibliotek som underlättat detta arbete. Av intresse är att visa när ett märke utbjudits, till vilket pris, hur det presenterats och, inte minst, hur det ser ut på bild.

Har du som ser detta ytterligare material att bidra med? Tveka inte att höra av dig! Här visas kanske hälften av samtliga befintliga märken, så hur ser de övriga ut? Skickar du in fakta så får du givetvis vara anonym. Dels är det intressant med märken som inte finns med här, men också är det intressant med fler fakta kring de märken som visas. Kanske kan du bidra med en bättre bild?

Jag som ställt samman denna presentation heter Johan Ahlén. 
har e-post johan SNABEL-A kulturprofil PUNKT ESSE
Eller sms:a bara en bild till min Phone: 0739 971916
Men till varje nytt motiv bör all tänkbar proveniens tillfogas, alltså källa:
var, när, utropspris, slutpris, kommision…
Även redan publicerade exemplar kan behöva kompletteras avseende historik.

Om normalstämpel 58 gäller detta: 
En korsliknande ”sirat” centralt i ramen = typ p. 
Två sirater i ramen = typ q. 
Bokstaven L melllan två sirater = typ q1.

Tack till Hans von Euler som bringade ordning bland siraterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.