Rupert Sheldrake

Hur har du blivit den du är?
Genom en kombination av arv och miljö, är ett populärt svar.
Alltså generna som ger det fysiska och sen en massa påverkan från omgivningen som står för det sociala från uppväxten och vidare.

Nja, säger Sheldrake. Det finns sådant vi tillägnar oss som hör till vår art men som inte lagras i oss. Inte i hjärnan, inte i kroppen i övrigt. Han talar om formgivande ”fält” som vi delar med våra närmaste och som avgör hur vi tar oss ut, till att börja med kroppsligt.
Själv meriterad biolog tar han kraftigt avstånd från hur den akademiska världen har låst in sig i sin egen trosföreställning. Den föreställningen har sitt ursprung i René Descartes och vilar likt en förbannelse över varje försök att utvidga begreppen från en strikt materialistisk syn till en holistisk.

2 reaktioner på ”Rupert Sheldrake

  1. Det finns en fråga som jag aldrig fått svar på från någon naturvetenskapligt orienterad person, vare sig forskare eller lekman. Det är en fråga om formbildning. Hur får snöflingan sin geometriska symmetri? Hur kan molekylerna under tillväxten placeras så att symmetri uppstår? Samma fråga gäller till exempel ett växande eklöv. Alla ’förklaringar’ jag fått är pesudoförklaringar. De här problemen ser jag som släkt med David Chalmers ’the Hard Problem’; det fåfänga försöket att härleda medvetandet till neuronaktiviteter.
    Bosse L

    • Hej. Intressant att du tar upp just frågan om form.
      Det finns en podd som heter The Sheldrake Vernon Dialogues som kommer med rätt ojämna mellanrum.
      Bara några dagar efter att du kommenterat så kom en sån med titeln ”Forms and Reformation of Science”. Kan rekommenderas. Lugna samtal i avancerade ämnen utan reklam eller annat geschäft är avstressande. De båda herrarna talar ömsom i långdragna formuleringar varvid den andre tar vid, oftast med ett inledande -Yes!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.